Zielony Chorzów

2021-10-01 12:04 Aktualności

Widzieliście już zieloną ścianę na Chorzowskie Centrum Kultury i zielone pobocze przy ul. Moniuszki ? To kolejne zadania, które zostały zrealizowane w ramach projektu Salute4ce pod nazwą "Zintegrowane zarządzanie środowiskiem z użyciem mikro skwerów w funkcjonalnych obszarach miejskich - zastosowanie idei miejskiej zielonej akupunktury". Sami zobaczcie jak pięknie się prezentują.

ul. Sienkiewicza – zielona ściana.Na północnej ścianie budynku Chorzowskiego Centrum Kultury wykonano ‘zieloną ścianę’  jako ogród wertykalny  o pow. ok. 50 m2  w systemie hydroponicznym, filcowym, ze stałym nawadnianiem i podświetleniem. Wykorzystano rośliny o małych wymaganiach siedliskowych , cieniolubne, w przewadze rośliny zimozielone, aby atrakcyjność ‘zielonej ściany’ nie ograniczała się do okresu letniego.
Koszt inwestycji to 129 525, 36 zł.
Inwestycja jest dofinansowana w 85% z środków unijnych.

 

 

ul. Moniuszki – zielone pobocze

Projekt odnosi się do fragmentu pobocza ulicy Moniuszki ograniczonego murem żelbetowym stanowiącym ścianę oporową zjazdu z estakady. W ramach projektu wykonano podkonstrukcje składające się z cięgien stalowych rozpiętych w układzie ‘kielichowym’ na profilach stalowych mocowanych  w pasie górnym i dolnym muru. Podkonstrukcje bedą podtrzymywały posadzone pnącza (chmiel zwyczajny). Ponadto pobocze zazieleniło się ponieważ założono trawnik z rolki.

Koszt inwestycji to 66 832, 96 zł.

Inwestycja jest dofinansowana w 85% z środków unijnych.

 


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.